Saturday, September 30, 2006

špatně se učil v,jedenáctém ~~očníku zač<~l chodit za školu; ~rispělo 1~ i,omu trochu i to, že tak často měnil školu. "Hlavním ;,~a~c7dem, proč jscnn se z měktere,jch hodin miejval, bylo to, že ._itcalé byli pěkní idioti," i~íká Kuta. ,,.leden z nich I>yl-nábožena;cyj f'an<~tik a hroznej r ~sista. Učil sociologii a v jednom kuse nás otravoval tím, že prošpikovával historii zjeveníma. Trpěl psychózou osmdesátejch let, která byla postrachem studený války představou, že Rusové jsou za dveřma; byl to jeden z těch bojovníků za Reagmovy myšlenky. Svině. Každej den jsem měl chuť ho zabít. Snil jsem o tom, jak ho zabiju před celou třídou, protože ostatní mu to polykali i s navijákem. Žrali to svinstvo. Nechtělo se mi věřit, že to tolik lidí dokáže snášet."Kurt byl rebelem i doma. "Nechtěl patřit do rodiny, ale bydlet doma chtěl," říká Vendy. "Když jsem po něm něco chtěla, což bylo jen málokdy, vždycky remcal." Wendy však piřznává, už neměla s Kurtem trpělivost, protože mněla vztek na Pata, který pil. Často si ho vylívala na dětech.

Friday, September 22, 2006

"Od tý doby," říká Kurt, ,jsem začal bejt hrdej na to, že jsem teplej, i když jsem nebyl. Celej ten konflikt se mi líbil. Bylo to vzrušující, protože jsem málem našel sám sebe. Byl jsem jinej. Nebyl jsem tak docela tím punkrockerem, kterým jsem chtěl bejt, ale bylo to lepší než bejt průměraej jako ostatní."
Ale tlak okolí byl nakonec silnější, a tak zjevně otrávený Kurt jednoho dne zašel za Loftinem a řekl mu, že se s ním už nemůže scházet. Těch urážek jen kvůli tomu, že kamarádí s "baníkem", bylo prostě příliš. Loftin to pochopil a,jejich cesty se rozdělily.
V deváté třídě Kurt začal kouřit trávu a kouřil každý den až do posledního ročníku, kdy alespoň počkal do večera. "Začínal jsem bejt úplně paranoidní. Od přírody jsem neurotik, ale trávou se to ještě zhoršovalo," vypráví Kurt.

Thursday, September 21, 2006

Ale kamarádství s klukem, o kterém se vědělo, že je teplouš, bylo riskantnější, než Kurt tušil: "Brzy jsem si začal uvědomovat, že se na mě lidi dívají nějak divně." Začali ho pronásledovat. Při tělocviku se to stávalo pravidlem. Když se oblékali, pokaždé někdo zakřičel na Kurta, že je buzerant, a napadl ho. "Měli pocit, že je ohrožuju, protože si mysleli, že jsem na kluky, a museli se přede mnou svlíknout," říká Kurt. "Takže si přede mnou schovávali pind'oury nebo mě mlátili. Nebo obojí."
Kurt začal mít ve škole těžký život. Po cestě domů ze školy ho často pronásledovali sportovci. Někdy ho dohonili. "Každej den po škole," vzpomíná Kurt, "mě jeden kluk povalil do sněhu a sed si mi na hlavu."

Wednesday, September 20, 2006

Melvins začali zkoušet

v prázdném pokoji v domě Croverových rodičů. Kterékoli místo, kde Melvins začali cvičit, se brzy změnilo v trvalý azyl skupiny aberdeenských fetáků, kteří se
z Kurta vyklubal muzikant. "Byl tak klidnej a tichej," vypráví Loftin. "Moc mílej a upřímnej." Stali se z nich velcí kamarádi.
To, že je Loftin homosexuál, Kurt zpočátku nevěděl. Loftin se mu s tím svěřil brzy poté, co se seznámili. "Řekl: ,To neva, pořád jsi můj kamarád a mám tě rád, nic se neděje,`" vypráví Loftin. "A objali jsme se."
Loftin někdy zůstal u Kurta přes noc a jeho "skvělá máma Wendy" je klidně nechala flámovat až do rána, jen když pak nesedli za volant. Jednou se Wendy vrátila domů opilá a načapala je, jak kouří marihuanu. V zoufalém pokusu Kurtovi marihuanu znechutit, snědla jeho dávku. Strašně se zfetovala a bylo jí špatně. Za méně bouřlivých večerů seděli v Kurtově pokoji, kde ho Kurt učil hmaty Led Zeppelin na kytaru.

Tuesday, September 19, 2006

Takže zbývali jen kuřáci marihuany. "I když mi byli protivní," říká, "měli aspoň rádi rock'n'roll." Oblékl si tedy typickou fetáckou bundu - džínovou, s vložkou z beránka, která se ještě dnes těší oblibě ztracené mladé generace - a začal chodit na místo, kde se fetáci scházeli - do kuřáckého doupěte. Málokdy s někým promluvil; někdy byl tak tichý, že se ho ptali, jestli není fzl.
Když se přestěhoval zpátky do Aberdeenu, ztratil s Melvins kontakt. Pak se ale v kuřáckém doupěti seznámil s hudebním nadšencem Dalem Croverem. Crover se znal i s Chrisem, protože jamoval s jeho mladším bratrem Robertem. Když Melvins sháněli bubeníka, navrhl jim Chris Crovera. Začal s nimi hrát. A tak se Kurt znovu dostal k Melvinům.

Sunday, September 17, 2006

Střední škola byla pro dospívajícího Kurta ztrátou času. Své spolužáky dělil na tři kasty: společenské typy, matematiky a kuřáky marihuany. Holky z aberdeenské školy si všimly Kurtových dolíčků a modrých očí a usoudily, že je roztomilý. "Docela jsem se jim líbil," vzpomíná Kurt, "ale nevzrušovaly mě, protože byly pitomý." A protože se líbil holkám, snažili se s ním skamarádit i jejich sportovně založení kluci, ale na ty Kurt kašlal taky.
Uvažoval o tom, že by začal kamarádit s matematiky, kteří baštili počítače a šachy, ale těm zas neříkala nic hudba.

Saturday, September 16, 2006

Kurt si připadal jako vyvrhel, ale i vyvrhel může potkat jiného vyvrhele a spřáhnout se s nim. Aberdeen je patrně výjimkou. "Chtěl jsem mít kamarády, ale nestál jsem o průměr, ani o školní hvězdy," říká Kurt. "Chtěl jsem najít správný odvazy, ale ty z Aberdeenu nebyly opravdový. Nebyly to typy, co poslouchají Devo. Byly jen normálně ulítlý."
Kurt vypráví, že ve škole byli jen dva kluci, o kterých dokonce uvažoval, že by s nimi mohl kamarádit. Byli v pohodě alespoň natolik, že se zajímali o Oingo Boingo, což byla maniakální kapela z Los Angeles ovlivněná novou vlnou. "Ale jinak byli stejní jako ostatní - úplní blbci," vypráví Kurt. "Byl to ten typ kluků, co si napadají obličej barvama, když jdou na fotbal."

Wednesday, September 13, 2006

"Byla s ním úžasná legrace, ale ve srovnání s ostatníma měl evidentně jinej smysl pro humor," říká Kurt. "Každej se smál jemu, ale já se smál s ním, protože sí vlastně dělal srandu ze všech ostatních. Byl opravdu chytrej, byl zábavnej a prostořekej. A největší ze školy. Byl to obr. Škoda, že jsme se už tenkrát nedali dohromady, protože na střední škole jsem moc potřeboval mít kamaráda"

NÁM ŠLO O TO NA VŠECHNO KAŠLAT

Přibližně v té době si Kurt poprvé ve škole v Aberdeenu všiml Chrise Novoselica. "Pamatuju se, jak jsem si říkal, že bych s ním chtěl kamarádit," říká Kurt. "Ale nikdy jsme spolu nepromluvili." Neměli žádné společné hodiny - Kurt někdy Chrise vídal na školních akcích, kde občas vystupoval v různých scénkách, a to jen proto, aby je sabotoval; například tím, že si začal z ničeho nic prozpěvovat národní hymnu.

Sunday, September 10, 2006

Kurt scénu pozoroval z okna svého pokoje. Později zaplatil několika dětem, aby vylovily z řeky co nejvíc zbraní, a prodal je. Za vydělané peníze si koupil svůj první zesilovač. Pak vzal chlápka, který mu ho prodal, ke svému dealerovi marihuany, a ten všechno utratil za trávu.
Kurt hrál na kytaru hodně nahlas. Sousedé si stěžovali a Wendy násadou od koštěte odřela strop. Nejštastnější byl, když rodina vyrazila na nákupy nebo někam jinam, protože se mohl vyřádit. "Když jsme se vraceli domů, modlili jsme se, aby byla všechna okna celá," říká Wendy. Kurt přemlouval kamarády, aby s ním hráli, ale nikdo z nich neměl hudební sluch. Ve své kritice byl velmi neúprosný a přímočarý. Věděl přesně, co chce.
Nikdo netušil, že si u sebe v pokoji také zpívá. "Jednou," vzpomíná Wendy, "jsme ho s Patem zaslechli. Zpíval hodně potichu, nechtěl, aby ho bylo slyšet. Přitiskli jsme uši ke dveřím, podívali jsme se na sebe, pokrčili rameny a shodně jsme si řekli: ,Drž se radši kytary."`

Saturday, September 09, 2006

Jednou večer šel Pat ven a vrátil se až v sedm ráno; byl namazaný a, podle slov Wendy, "smrděl ženskou". Zuřila, ale přesto šla do práce. Pracovala v obchodním domě, a ten den se tam objevilo několik známých z města evidentně jen proto, aby se jí vysmáli. "Že nevíš, kde byl Pat včera v noci?" pochechtávali se. Wendy dostala takový vztek, že se sebrala a šla se s kamarádkou opít. Když přišla domů, pustila se do Pata. Před oběma dětmi vytáhla ze skříně jednu z jeho pistolí a hrozila mu, že ho oddělá - ale neuměla ji nabít. Pak vzala všechny jeho střelné zbraně - brokovnice, pistole, pušky a revolvery, mezi nimiž byly i vzácné starožitné kusy, a táhla je společně s Kim, která vlekla ohromný pytel s náboji, dolů ulicí až k řece Wishkah, do které všechno naházely.

Wednesday, September 06, 2006

Kurt velice trpěl tím, jak si ho příbuzní mezi sebou předávali. V květnu roku 1984 se Wendy vdala za přístavního dělníka Pat O'Connora. Pat tenkrát hodně pil a Wendy s ním měla spoustu starostí - zdálo se jí, že by Kurta už nezvládla. Přesvědčit ji, aby si ho k sobě zase vzala, se mu však nakonec podařilo. "Několik měsíců jsem jí každej večer brečel do telefonu a snažil se ji přemluvit, aby mě nechala se k ní vrátit," svěřuje se Kurt.

Tuesday, September 05, 2006

Když Kurt poprvé slyšel Melvins, měli za sebou již vystoupení v Seattlu, a roku 1985 se pak spolu s kapelami U-Men, Soundgarden, Green River, Malfunkshun a Skin Yard objevili na mnohotvárném výběru Deep Six. S výjimkou artrockových U-Men míchaly všechny kapely v různém poměru punk, hard rock sedmdesátých let a proletářský heavy metal; tím vznikla syrová, ale efektní hudební koláž.
Kurt někdy Melvinům pomáhal tahat zařízení, když jeli na štaci do Seattlu. Aberdeen neměl valné hudební zázemí; pocházela odsud sice polovina speedmetalových Metal Church, kteří prodávali jednu platinovou desku za druhou, ale když nějaká skupina hrála v Seattlu, byla to velká událost.
Když Kurt poprvé slyšel Melvins, měli za sebou již vystoupení v Seattlu, a roku 1985 se pak spolu s kapelami U-Men, Soundgarden, Green River, Malfunkshun a Skin Yard objevili na mnohotvárném výběru Deep Six. S výjimkou artrockových U-Men míchaly všechny kapely v různém poměru punk, hard rock sedmdesátých let a proletářský heavy metal; tím vznikla syrová, ale efektní hudební koláž.
Kurt někdy Melvinům pomáhal tahat zařízení, když jeli na štaci do Seattlu. Aberdeen neměl valné hudební zázemí; pocházela odsud sice polovina speedmetalových Metal Church, kteří prodávali jednu platinovou desku za druhou, ale když nějaká skupina hrála v Seattlu, byla to velká událost.

Monday, September 04, 2006

Původně hrál v Melvins na bubny Mike Dillard, ale později ho nahradil Dale Crover. Ve svém prvním punkovém období hráli dábelsky rychlý hardcore. Když tak pak začali hrát všichni ostatní, maximálně zpomalili. A aby všechny namíchli ještě víc, vzali si na pomoc heavy metal. Převratným albem Gluey Porch Treatmemts z roku 1987 se Melvins stali zakladateli směru, který se později proslavil jako "grunge" - nová odnož punk rocku, která vyšla z heavy metalu a tvrdého proletářského hard rocku sedmdesátých let kapel jako Kiss a Aerosmith. Pro seattleskou hudební scénu, které až dosud vládly artrockové skupiny, to znamenalo revoluční převrat.
Původně hrál v Melvins na bubny Mike Dillard, ale později ho nahradil Dale Crover. Ve svém prvním punkovém období hráli dábelsky rychlý hardcore. Když tak pak začali hrát všichni ostatní, maximálně zpomalili. A aby všechny namíchli ještě víc, vzali si na pomoc heavy metal. Převratným albem Gluey Porch Treatmemts z roku 1987 se Melvins stali zakladateli směru, který se později proslavil jako "grunge" - nová odnož punk rocku, která vyšla z heavy metalu a tvrdého proletářského hard rocku sedmdesátých let kapel jako Kiss a Aerosmith. Pro seattleskou hudební scénu, které až dosud vládly artrockové skupiny, to znamenalo revoluční převrat.

Saturday, September 02, 2006

"Zaujal mě, protože byl zvláštní," vypráví Kurt o Osbornovi.
"Přitahoval mě jako magnet." Záviděl Osbornovi, protože měl punkrockovou kapelu, která občas hrála i v Seattlu a Olympii. "A to byl tenkrát můj jedinej sen," pokračuje Kurt. "Neměl jsem o svým hraní valný mínění. Jen jsem chtěl dostat šanci zahrát si před lidma v Seattlu. Tenkrát jsem si ani neuměl představit, že bych hrál v kapele, která by byla tak dobrá, že by si mohla troufnout vyjet na turné."