Monday, October 31, 2005

zz top

Kapela dokonce drží historický a dnes těžko překonatelný rekord - je to nejdéle fungující významná rocková kapela na světě, která hraje od svého počátku v neměnném složení. Trio tvoří Bill Gibbons (kytara), Dusty Hill (basa) a Frank Beard (bicí); zejména Gibbons patří k nejlepším světovým kytaristům s nezaměnitelným stylem. ZZ Top hráli ve svém prvním období (cca do roku 1976) pravověrný jižanský blues rock, nejlepší album z této doby je Tres Hombres. Druhé období (1979-1994) je poznamenáno experimentováním s místy tvrdší hudbou, místy syntezátorovými vlivy či dokonce přístupnějšími, až popově znějícími skladbami (album Antenna). Nejlepšími deskami z této doby jsou Deguello a především nápaditý Eliminator. A posledním albem (Rhythmeen) se ZZ Top opět snaží vrátit ke svým kořenům.

Sunday, October 30, 2005

hudba proti chudobe

Více než milion lidí na celé Zemi navštívil v sobotu 2. července 05 největší hudební událost v historii populární hudby. Další tři miliardy akci sledovaly u televizních obrazovek a přes internet a mobilní telefony. Metropole Londýn, Paříž, Berlín, Řím, Philadelphia, Barrie, Tokio, Johanesburg a Moskva se spojily, aby krátce před sumitem G8, který se uskuteční Londýnský Hyde Park; foto: Reuters 6. července ve skotském Edinburgu, dali najevo, že nesouhlasí se současnou politikou vůči chudobě v Africe.

Lennon

John Winston Ono Lennon (9. října, 1940 - 8. prosince, 1980), lépe známý jak jednoduše John Lennon, stoupal k slávě jako skladatel, zpěvák a kytarista pro vlivný šedesátá léta houpají skupinu, Beatles.
Lennon byl také hudebník sóla, politický aktivista a autor. On byl ženatý nejprve k Cynthii Lennonové ale opustil ji kvůli Japonskému umělci Yoko Onová; on měl vždy disliked jeho druhé jméno a u jeho druhého manželství měnil to k “Ono.” (jeho matka pojmenovala jej po Winstonu Churchillovi.) on přezdíval sobě “Dr. Winston O'Boogie.

Saturday, October 29, 2005

Jahelka

Zpívající právník Ivo Jahelka si nechal udělat umělé nehty. Okolí ho podezřívá, že o sebe začal přehnaně pečovat, ale Jahelka tvrdí, že to má kvůli hře na kytaru.
To snad není možné - chlap s umělými nehty. Řekne si každý. Opravdu to není běžné.
„Potřebuji je kvůli hře na kytaru. Když se zlomí, hned si ho jdu k nehtové designérce nechat spravit. Když jsem měl svoje nehty, lámaly se a vadilo mi to,“ říká Jahelka, který si v mládí nehty okusoval.

Friday, October 28, 2005

Crazy Frog

Crazy Frog (Šílený žabák) obrátil naruby celeu Velkou Británii. Po uvedení telefonní melodie, která napodobuje zvuk dvoutaktního motoru mopedu se strhla neuvěřitelná mánie, která vyvrcholila remixem imitovaného zvuku motoru s titulní skladbou z filmu Policajt z Beverly Hills.To co propuklo před pár měsíci ve Velké Británii dosahuje vrcholu i v našich končinách. Šílený žabák válcuje české rádiové hitparády a v rádiích rotuje čím dál častěji. V pondělí 15.srpna vyšla dokonce žabákova deska největších hitů Crazy Hits.

Thursday, October 27, 2005

Manowar

Více než patnáct tisíc lidí z celé Evropy přilákaly o víkendu do Vizovic špičky světového metalu. Na festivalu Masters of Rock byli největšími hvězdami američtí Manowar. V sobotu před půlnocí zahráli ve světové premiéře spolu se zlínskou filharmonií."Příprava jejich vystoupení byla nesmírně složitá a náročná. Ale na druhou stranu, na kterou kapelu vám přijedou lidé z více než třiceti zemí světa?" popsal spolupráci s Manowar Jiří Daron z pořádající agentury Pragokoncert.
Skupina měla podle plánu hrát sedmdesát pět minut, její vystoupení však bylo nakonec téměř dvakrát delší. Pomohla prý přímluva pořadatelů u lídra kapely Joeye DeMaia.

Wednesday, October 26, 2005

Karel Kryl

Český písničkář, básník a potulný zpěvák, jehož písně jsme si potají nahrávali z magnetofonu na magnetofon, a navzdory špatné technické kvalitě tisící kopie poslouchali s lehkým mrazením v zádech. Karel Kryl zpíval o lásce a něze, ale především o své době poznamenané vpádem okupačních vojsk do Československa. Vyzpívával se z bolesti a pocitu ponížení. Jeho písně v jednoduchém kytarovém doprovodu odhalovaly pravdu, pranýřovaly zpupnost okupantů a bezectnost jejich přisluhovačů.

Monday, October 24, 2005

Metallica 1983

Po dvou letech, kdy trčeli jako bolavá noha ve skvělé metalové scéně ve špinavém L. A., se Metallica stěhuje do San Francisca, kde se spojí s novým členem kapely, výstředním baskytarovým géniem Cliffem Burtonem. Kapela pak vyrazí příliš bujného Mustaina a přestěhuje se do New Yorku s novým kytaristou Kirkem Hammettem a vzápětí nahraje své debutové LP příznačně nazvané Kill 'em All. Toto album, poznamenané rychlostí, energií a pokroucenou nevinností, posílá k čertu celý unavený, těžkopádný metal. Metallica se vydává na své první větší turné po státech ve společnosti skupiny Raven.

Sunday, October 23, 2005

The Cranberry

V roce 1989 bratři Noel a Mike Hogan, Fergal Lawler a Niall Quinn zformovali skupinu The Cranberry Saw Us. V tomto složení však stačili nahrát pouze jedno demo obsahující písničky jako Good Morning Good, How´s It Going To Bleed, Storm In A Teacup nebo Throw Me Down A Big Stairs. Niall moc nevěřil v budoucnost kapely a v roce 1990 ji opustil. Při odchodu se stačil zmínit o talentované zpěvačce Dolores O´Riordan. Byla to kamarádka jeho přítelkyně a v té době se poohlížela po skupině, kde by mohla uplatnit své pěvecké nadání. Domluvila si tedy schůzku se zbytkem kapely v jejich zkušebně. Ve chvíli, kdy začala zpívat, byli všichni tři ochroměni jejím překrásným hlasem. Noel vyhrabal kazetu s nahrávkou hudby a vybídl jí, aby pro ní napsala text. Dolores se po týdnu vrátila a zazpívala Linger. Všichni byli nadšeni a jednohlasně přijali novou zpěvačku do svých řad. Stalo se tak v květnu roku 1990.

Friday, October 21, 2005

alkehol blazen

Nemám rád lidi, když chodej pozaduA když kola jezdej dozaduNebo když koule vrhem kostkama jsouNebo když reky tecou nad sebou
Nemám rád, když schody po rovine jdou
Když rokle do kopce vedou
Když místo korun stromy koreny maj'
Když je zima, ale vlastne je máj
LIDI O MNE RÍKAJ'
ŽE PREJ PODIVNEJ JSEM
MUJ NÁZOR NA TUHLE VEC JE TEN
ŽE ASI BLÁZEN JSEM
Nemám rád, když ptáci lítaj' pod vodou
A zase ryby, co plujou nad vodou
Nemám rád lidi, co v hlave seno maj'
A ty, co mozek nepoužívaj'
LIDI O MNE RÍKAJ'
ŽE PREJ PODIVNEJ JSEM
MUJ NÁZOR NA TUHLE VEC JE TEN
ŽE ASI BLÁZEN JSEM

Wednesday, October 19, 2005

Nirvana

Den D pro všechny fanoušky Nirvany se pomalu ale jistě blíží. Již 23. listopadu se totiž v obchodech objeví 3CD box, který v limitované edici doplní i DVD s raritními záběry. CD budou obsahovat remasterované a živé verze hitů, především ale tolik žádané raritní a dosud nevydané songy, o které se léta vedly nekonečné spory. Box navíc doplní 60ti stránkový booklet a přední stranu prý tvoří kovová destička. Podrobnosti již brzy!

Tuesday, October 18, 2005

festak

FruFru v rámci Sletu bubeníků se uskuteční v úterý 18.října 2005 od 20 hod. a FruFru budou hrát po skončení bubenické show, tj.cca mezi 21.30 a 22.00 hod. Pořadatelem akce je KVIZ Třebíč, předprodej vstupenek v ceně 140,-Kč je u pokl.Národního domu a v Informačním centru Mal.domu.

Sunday, October 16, 2005

Fu fajtrs

Stěžejní postavou americké čtveřice Foo Fighters se od počátku stal Dave Grohl (nar. 14. 1. 1969, Washington), který svoji hudební dráhu začínal jako mladíček v polovině osmdesátých let ve Washingtonu v kapelách Freak Baby, Mission Impossible a Dain Bramage. Poté odložil kytaru a zasedl k bicí soupravě. V sedmnácti letech odpověděl na inzerát a po konkurzu byl přijat ke skupině Scream. V roce 1990, po rozpadu kapely bratrů Petea a Franze Stahlových, zakotvil v tehdy ještě nepříliš známé skupině Nirvana, v níž nahradil předešlého bubeníka Dannyho Peterse. Dave Grohl vzápětí společně s charismatickým zpěvákem Kurtem Cobainem a urostlým baskytaristou Chrisem Novoselicem natočil přelomovou, celosvětově nezvykle úspěšnou "kultovní" desku "Nevermind". Grohl stál po celou dobu existence tria Nirvana ve stínu mediálně "propíraného" Kutra Cobaina. Byl však s tímto stavem spokojený a v žádném případě nezáviděl vůdčí osobnosti kapely Nirvana jeho pozici, se kterou se ostatně až do své sebevraždy nedokázal vyrovnat ani samotný Kurt Cobain.

Saturday, October 15, 2005

aktisband

# 1996 - založení firemní kapely /Petr K.- španělka+zpěv, Petr V.- klávesy, Jitka Ř.- basa, Viktor P.- zpěv, Ondra F. - španělka+zpěv, Michal T.-housle, Jirka B. - bicí/
# 1997 - odchází Michal T. pro přetížení jinými kapelami, odchází Viktor P. za jinou prací, zpěvy kompletně přebírá Petr K.
# 1998 - odchází Ondra F. a místo něj přichází Michal Č. se sólovou elektrickou kytarou
# 1999 - sestava i repertoár se stabilizuje, několik úspěšných vystoupení
# 2000 - Michal Č. odchází do USA, na jeho místo přichází Míra M. (elektrická kytara), změna repertoáru, několik dobrých vystoupení v této sestavě
# 2001 - odchází Petr V. a s ním i Jitka Ř. a Míra M. - zdánlivý rozpad kapely

Thursday, October 13, 2005

Green day

Režisér Samuel Bayer už klip k Wake Me Up When September Ends Green Day odnepovažuje za své vrcholné dílo."Musím říct, že to je to nejlepší video, které kdy bylo uděláno. A udělal jsou ho já," řekl Bayer ve středu. A nemluvil o klipu k předchozímu singlu Green Day. "Hodně lidí považuje Jesus of Suburbia za svoji nejoblíbenější písničku, a Green Day na mě asi budou naštvaní, že o tom mluvím už teď, ale musím to lidem říct už teď...je to úžasný klip. A je dokončený. Ano, na světě je klip Jesus of Suburbia ."

Wednesday, October 12, 2005

jeste ironi

Tato britská heavy-metalová skupina byla založená roku 1977. Steve Harris založil Iron Maiden uprostřed punkového vření londýnské čtvrti East End. Chtěl hrát dobrou, energetickou a nabitou hudbu. Název Železná panna si dali podle středověkého mučednického zařízení. Skupina prošla mnoha změnami a ustálila se až kolem roku 1979. Původní sestava: Paul DiAnno- zpěv, Steve Harris- basová kytara, Dave Murray- kytara, Doug Simpson- bicí. Nejlepší dobu prožívala skupina v sestavě: Bruce Dickinson- zpěv, Janick Gers- kytara, Dave Murray- kytara, Steve Harris- basová kytara, Nico McBrain- bicí. Harris odmítl lákavou nabídku na koncerty a nahrávací smlouvu, protože byla podmíněna přeměnou Iron Maiden na módní novovlnou kapelu.

Iron Maiden

Zkušení Iron Maiden vystoupili jako hosté festivalu v San Bernardinu 20. srpna a koncert se jim podle očitých svědků povedl. Jeden z místních novinářů napsal: "Přestože skupina zahrála výborně, od samotného začátku vystoupení na ni někdo útočil. Jakmile vlezla na scénu, nejméně třikrát byly problémy s elektrickým napětím a celou dobu po ní někdo něco házel, například led, umělohmotné lahve nebo vajíčka. Zpěváka Bruce Dickinsona někdo dokonce poplival!"

Monday, October 10, 2005

Pink Floyd

Skupina Pink Floyd odmítla pohádkovou nabídku. Za to, že se dají znovu dohromady, měli muzikanti dostat dvě stě padesát milionů dolarů.Blíže nespecifikovaná nabídka přišla podle slov Rogera Waterse v době společné přípravy na Live 8. Mělo jít o částku určenou jako odměnu za společné koncertní turné. Kapela sumu odmítla, Roger nicméně naznačil, že to neznamená definitivní konec nadějí. V budoucnu by se prý sestava mohla scházet při zvláštních příležitostech."Doufám, že nám to někdy vyjde. Pokud by se taková příležitost ještě někdy v budoucnu objevila, umím si reunion představit," řekl magazínu Word Roger Waters.

Friday, October 07, 2005

System of a Down

System of a Down chystá nové album, jeho vydání je naplánováno na květen tohoto roku. Již nyní je však k dispozici singl CIGARO, který by se měl na albu objevit. Více informací na www.systemofadown.com. A ještě jedna zajímavost: tento song zařidilo do své rockové hitparády AZ Rádio!Skupina System Of A Down (dále jako SOAD) je složena ze čtyř členů. O zpěv, mimochodem velmi kvalitní, se stará Serj Tankian. Na kytaru hraje Daron Malakian a na basskytaru Shavo Odadjian. Tato trojka tvořila hudební skupinu Soil, dokud se k nim nepřidal bubeník John Dolmayan, po jehož příchodu vznikla kapela SOAD. Členové, ač pochází většinou z Arménie, žijí nyní ve slunné Kalifornii, přímo v Los Angeles. Zajímavostí také je, že SOAD nejsou čistě komerční skupinou, zabývají se také aktuální situací v USA a ve světě. Více jistě najdete na oficiálních stránkách www.systemofadown.com

Thursday, October 06, 2005

U96

U96 je německý hudební projekt působící převážně v 90. letech. Proslavil se zejména techno/taneční verzí filmové melodie Das Boot.
Členové skupiny
* Helmut Hoinkins
* Hajo Panarinfo
* Alberto Ingo Hauss (alias Bela Wycombe)
* Alex Christensen (alias AC 16, AC Beat, Alex C.)

Wednesday, October 05, 2005

u2

Superúspěšná irská rocková skupina, svého času počítána k new wave. Čtveřice spolu původně působila ve sk. Feedback a Hype (v Dublinu, m.j. s kytaristou Dickem Evansem, později ve Virgin Prunes). Bono, Clayton a Mullen jsou ročník 1960, The Edge 1961. V r. 1976 mění název na U2. V počátcích jsou inspirováni m.j. irským folklórem, později i soulem a funky. Prakticky výhradním textařem je Bono. Po vítězství v jedné soutěži (1978) podepisují smlouvu s CBS. V následujícím roce debutují

Monday, October 03, 2005

r. Stones

Mick Jagger sice vyvracel, že by odsekávaná skladba s po většinu času utlumenou energií přímo útočila na prezidenta Bushe, těžko však může popřít, že se trefuje do americké politiky a do morálky jejích představitelů.V bouřlivých komentářích okolo singlu by neměla zapadnout další podstatná skutečnost, která je ve světě reklamy také pomalu výjimečná. Propagační materiály k desce opravdu nelhaly, Rolling Stones se skutečně obracejí k původnímu pojetí. Přišli s mimořádně důraznou deskou. Nenatočili sice další Aftermath, Sticky Fingers či Exile On Main Street a ani nepřišli s písní, která by obohatila zlatý fond rockové klasiky o další Satisfaction, Jumpin Jack Flash nebo Honky Tonk Woman, hodně však čerpají z rhythm´n´blues šedesátých let (nezaměňovat se současným načančaným uhlazeným r´n´b nabízeným prsatými chemickými divami).Návrat v moderním hávuStones se na jedné straně vrátili, ale nežijí jen v minulosti, dbají na moderní plný zvuk, což je jim daří lépe v nadupaných skladbách, a snaží se dávnou formulku citlivě aktualizovat, aby zdůraznili energii a drive. Dost často písně obohacují o prvku funku podobně jako to v době alba Black And Blue činili s reggae. Vlivy funku jsou patrné jak na singlu, tak v kytarovém beglajtu gradujícího Look What The Cat Dragged In.Deska je ve srovnání s posledními opusy stounů skutečně dost tvrdá a nepostrád drive. Stačí si poslechnout hned úvodní říznou Rought Justice či divoké On No Not You Again s forzírovaným Jaggerovým zpěvem a běsnící Richardsovou kytarou. Důrazem a drivem oplývají i další skladby: propracovaná Look What The Cat Dregged In nebo She Saw Me Comming i valivá a gradující Dangerous Beauty. Na desce se objevuje také čistě bluesové Back Of My Hand s pěkně ostrou foukací harmonikou a stylovým zpěvem. Nejlépe potvrzuje, že Rolling Stones nezapomněli na své kořeny, i když to po dlouhá léta nebylo na deskách patrné.

Sunday, October 02, 2005

nirvana

Tento rok přesně na podzim by měla vyjít kompilace Sliver sestavená z raritních kousků a demonahrávek obsažených na trojdiskovém boxu With The Lights Out (vyšel v listopadu 2004) a tří dosud nikde nezveřejněných písní, pokud jsem si ale koupili již minulý rok tento boxset, není podle mě moc velký důvod si novou kompilaci Sliver kupovat, ale pokud boxset With The Lights Out nemáte, máte dost dobrý důvod koupit si kompilaci Sliver. To ale není všechno, na DVD by měl vyjít legendární koncert z britského festivalu Reading z roku 1992, kde Nirvana odehrála úžasné vystoupení. Dále se chystá dokument z koncertního turné, kde by mělo být hodně záběrů ze zákulisí a ještě jedna dobrá zpráva, měla by vyjít sólová deska Kurta Cobaina, kde by se měl nacházet jeho materiál, který dokončil před svojí sebevraždou v roce 1994, je možné, že v některých skladbách se objeví jeho manželka Courtney Love. Kdyby vám jméno této kapely nic neříkalo, měli byste si vzpomenout na největší hit 90. let - Smell Like Teen Spirit.

Saturday, October 01, 2005

open-air

Šestý ročník multikulturního letního open-airu a jedna z největších festivalových událostí na Slovensku proběhla v Pezinku. Hodokvas i letos trval tři dny, představilo se na něm přes šedesát kapel na třech pódiích, ve čtyřech dance arénách (Tech&Prog Stage, Drum'n'bass Stage, Café del Fun a Reggae Nonstop Dancehall) na čtyřicet DJs a program doplňovali další umělci v literárních, divadelních a výtvarných stanech.
Od začátku týdne organizátorům vytrvale pršelo, takže uchránit pětadvacet hektarů louky od téměř jisté deformace bylo nemožné. A i když ve dnech konání bylo počasí vzorné festivalové (v sobotu už dosahovalo hodnot 'vedro k zalknutí'), popisu některých částí arálu by nejlépe a doslova odpovídal pojem 'suchá plovoucí podlaha' - opravdu originální turistický zážitek. Naštěstí bylo všechno takzvaně po ruce, a pokud jste se zaměřovali výhradně na hudební produkci, ztráty nebyly moc velké.