Wednesday, August 31, 2005

Orlik

Složeni kapely

Hudba,texty,zpěv: Daniel Landa, David Matásek
Kytara: David Matásek
Bicí: Martin Limburský
Baskytara: Jakub Maleček
Trocha z historie


Landova hudební kariéra začala v 1. skinheadské kapele u nás, která vznikla na konci 80. let minulého století a nesla jméno Orlík. Členové byli - Dan Landa, David Matásek (znám hlavně díky své roli Kendyho z filmové série "Básníci"), který hrál na kytaru, Jakub Maleček (baskytara) a Martin Limburský (bicí). Název této skupiny pochází z vinárny se stejným jménem. Tam se její členové scházeli.

Orlík jako takový neměl zas až tak dlouhého trvání, ale jeho ohlas je znatelný až doposud. Kapela Orlík vydala dvě alba. První album: Miloš Frýba for president (1990) obsahovalo 19 skladeb. Druhé album: Demise! (1991) o 16 skladbách. Nahrány byly ve studiu Propast.

Orlík po roce 1989 byl brán jako něco nového, nepoznaného. Volnost slova byla na jeho textech dosti znatelná. Ve své době zdvihla mnoho ohlasu (těch mladších) na svoji stranu. Obsahovali mnoho "tvrdých" písní, mezi nejpopulárnější a asi nejznámější se dostal třeba: Bílej jezdec, Čech, Bílá liga či Orlík... Obě dvě alba se tedy stala velice populárními (obou alb se prodalo 180-200 tisíc kusů).